Dinimiz İslam'da Ticaret Ahlâkı

Bu hafta ki yazımda dinimiz İslam'da Ticaret Ahlâkından bahsetmek istiyorum.

Yüce Rabbimiz bizlere, insanoğluna bu dünya hayatında sayısız nimetler vermiştir. Ve bununla birlikte bizlere rızkımızı helal yoldan kazanmayı ve kazancımızı da helal yerlerde harcama gibi sorumluluklar yüklemiştir.

Yüce Rabbimiz bizlere Kur'an'ı Kerim'de şöyle buyurarak:

Nisâ 4/29:

 يَٓا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا لَا تَاْكُلُٓوا اَمْوَالَكُمْ بَيْنَكُمْ بِالْبَاطِلِ اِلَّٓا اَنْ تَكُونَ تِجَارَةً عَنْ تَرَاضٍ مِنْكُمْ وَلَا تَقْتُلُٓوا اَنْفُسَكُمْۜ اِنَّ اللّٰهَ كَانَ بِكُمْ رَحٖيمًا

Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda haksızlıkla yemeyin; ancak karşılıklı rızanıza dayana ticaret böyle değildir ve kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir.


İslam dinine uygun ticareti helal; karşılıklı rıza anlayışı hakim de olsa faiz ve rüşvet alıp verme gibi eylemlerle alışverişi haram kılmıştır.

Peygamberimiz Hazreti Muhammed ( sallallahu aleyhi vessellem) Efendimiz ''Hangi kazancın daha faziletli olduğunu sorduklarında şu cevabı vermiştir:

''Kişinin elinin emeği ve dürüst yapılan alışveriştir.'' olmuştur. Bu cevaptan çıkaracağımız mesaj ise:
Alın terinin ve meşru, helal ticaretin önemini vurgulamaktadır.

İslam'da ticaretin bir ahlakı vardır.
Bir müslüman tüccar, her işinde olduğu gibi ticaret yaparken de güvenilir, hoşgörülü, mütevazı, güler yüzlü, cömert ve anlayışlı olmalıdır. Zira yüce dinimizde bunu gerektirmektedir.

Müslüman bir kişi hayatının her alanında İslam'ın emir ve yasaklarına uygun hareket etmelidir. Bu hususta Peygamberimizin şu müjdesini sürekli hatırda tutmak faydalı olacaktır:

''Doğruluk ve dürüstlüğünden emin olunan tüccar; nebiler, sıddıklar ve şehitlerle beraberdir.''

Yazımı bir dua ile bitirmek istiyorum,

Yüce Rabbimiz bizleri, hayatlarını Kur'an ve Sünnet ekseninde inşa eden, ticaret ahlakını hayatına hakim kılan kullarından eylesin! Amin.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Elveda Ya Şehri Ramazan

Ayetlerde Ve Hadislerde İlim Ve Önemi